20 сеп 2014

Световноизвестен бас открива новия сезон в Софийската опера - БНТ - 19.09.2014

ВИДЕО РЕПРТАЖ

С грандиозно събитие – утре вечер ще започне новият сезон на Софийската опера. Световноизвестният италиански бас Феручо Фурлането ще излезе за първи път пред българска публика и то в коронната си роля на крал Филип ІІ от операта “Дон Карлос”.

На сцената на националната ни опера отдавна не е пяла звезда от подобен ранг. И това не е случайно, защото спектакълът е част от юбилея на Борис Христов и 100-годишнината от рождението на известния оперен режисьор Михаил Хаджимишев

В момента световната критика определя Феручо Фурлането като най-добрия изпълнител на партията на Филип ІІ от операта “Дон Карлос”. Лично Караян го избира да дебютира в тази роля на фестивала във Залцбург. Следват Метрополитън, Ковънт Гардън, Ла Скала и още много сцени покорени от него точно с тази роля.

Феручо Фурлането: ”Работата с Караян и записа на тази опера за мен са исторически. И сега, когато гледам това видео настръхвам. Беше момент на изключителен късмет и неповторимо удовлетворение. Вече няма личности като Караян и това, че той ме избра за тази роля, която остана в негово артистично наследство, е най-голямата чест, която получих в моята кариера.”

Зад гостуването на Фурлането в София има много личен мотив .В самото начало на своята кариера той среща в Дон Карлос един от своите кумири – Борис Христов.

Феручо Фурлането: ”Когато пристигнах в Торино за този Дон Карлос всички ми казваха “О, внимавай, защото маестро Христов е един труден характер, даже може да е неприятен”. От първия до последния ден, този човек бе изпълнен с усмивки, със съвети и симпатия. Бях изненадан, защото очаквах нещо опасно и трудно, а се оказа едно от най-приятните ми човешки преживявания.”

Макар кариерата му да съвпада с тази на световните ни баси, Фурлането никога не е гледал на тях като на свои конкуренти, а като на по-опитни артисти, от които се е учил. И ни напомня, че трябва да сме горди, че в малката ни страна се раждат толкова велики гласове.

Автор: Миглена Стойчева, оператор: Св. Славчев, Н. Данов

СПОДЕЛИ