Световният бас Феручо Фурлането открива сезона в Софийската опера и балет - в-к Животът днес
01 сеп 2014

Световният бас Феручо Фурлането открива сезона в Софийската опера и балет - в-к Животът днес

Прочутият италиански изпълнител ще пее Филип II в „Дон Карлос”

Световноизвестният италиански бас Феручо Фурлането ще пее на тържественото откриване на сезон 2014-2015 г. на Софийската опера и балет на 20 септември от 19:00 ч. с операта „Дон Карлос” от Верди. Спектакълът с участието на звездата от Италия в ролята на Филип II е в рамките на честването на юбилея на Борис Христов и с него се отбелязват 100 години от рождението на оперния режисьор Михаил Хаджимишев. Фурлането идва за първи път у нас.

„Израснах в преклонение пред Чезаре Сиепи и Борис Христов и те бяха нещо като пътеводна светлина за мен”, разказва Феручо Фурлането в сайта си. „С Христов се срещнах още при втората си опера в Торино, когато пеех Монаха в „Дон Карлос”, а той пееше крал Филип II. Той ми даде идеята да бъда не само певец, но и интерпретатор, да обичам актьорската игра на сцената, да обичам да създавам образи и да успявам в това. Да го гледам и да изучавам малките жестове, които той правеше, да разбирам как дребното движение и малките жестове могат да са много по-важни от големите – това беше много ценно за мен, също толкова, колкото използването на гласа.”

Един от най-великите баси и най-търсените изпълнители на нашето време  Фурлането е хвален от критиката за големия му диапазон, впечатляващата му вокална мощ и отличните му актьорски способности. След дебюта му през 1979-1980 г. на сцените на Ла Скала и Метрополитън опера, в средата на 80-те той последователно пее във виенската Щатсопера, на фестивала в Залцбург, в Ковънт Гардън и в Националната опера в Париж, както и в Рим, Торино, Флоренция, Болоня, Палермо, Буенос Айрес, Лос Анджелис, Сан Диего и Москва.

В София Фурлането ще пристигне след участие в Будапеща в началото на септември. През сезона 2014-15 в ролята на Филип ІІ ще го слуша публиката във виенската Щатсопера и в нюйоркския Метрополитън. Преди тях е гостуването на Феручо Фурлането в легендарната постановка на „Дон Карлос”, която 26-и сезон не слиза от сцената на Софийската опера и балет. В нея са участвали Николай Гяуров, Стефан Еленков, Гена Димитрова, Стефка Евстатиева, Стефка Минева, Калуди Калудов и две други нови поколения български оперни таланти. Постановката на режисьора Пламен Карталов с огромен успех е гостувала в Япония с участието на Никола Гюзелев и Анна Томова-Синтова.

В деня след началото на новия сезон - на 21 септември, се открива Международният конкурс за млади оперни певци „Борис Христов”.         

http://jivotatdnes.bg