Приключи оперният фестивал във Велико Търново - http://novanews.bg - 11.09.2014
11 авг 2014

Приключи оперният фестивал във Велико Търново - http://novanews.bg - 11.09.2014

„Сцена на вековете” е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата

Силен финал на летния оперен фестивал „Сцена на вековете” във Велико Търново. Късно снощи на хълма Царевец зрителите аплодираха и последните две постановки от програмата на тазгодишното издание - „Селска чест” и „Джани Скики”. Цяла седмица любителите на оперното изкуство имаха възможност да гледат пет световноизвестни оперни и балетни заглавия.

Оперният салон под открито небе има три хиляди седящи места, разположени в тронната зала на царските дворци. Билетите за всички спектакли на Софийската опера и балет бяха изкупени предварително и дори имаше десетки правостоящи. 

Фестивалът започна с бляскава премиера на драматичния спектакъл „Мадам Бътерфлай” на Пучини. В афиша бяха включени още опери на Маскани, както и класическите балети „Жизел” и „Зорба гъркът”.

Освен естествения декор - крепостта Царевец, атмосферата на финалните постановки „Селска чест” и „Джани Скики” се допълваше от невероятна акустика, мултимедийни и светлинни ефекти, както и  от необяснимата оперна мистика.

Оперният фестивал „Сцена на вековете” е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата. 

Репортер: Юлияна Цанева
връзка към репортажа