Летни Вагнерови празници с „Пръстенът на нибелунга” - newsart.net - 09/07/2014
09 юли 2014

Летни Вагнерови празници с „Пръстенът на нибелунга” - newsart.net - 09/07/2014

 

Дата на събитието: 
Ср, 23/07/2014 - 18:00 - Вт, 29/07/2014 - 21:00
 

На 23 юли се открива летният Вагнеров фестивал, в който ще се представи за втори път пълният цикъл на забележителната тетралогия на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга”.

Постановката „Пръстенът на нибелунга” е оргинален и нестандартен прочит на знаменития немски композитор. Реализирана е изцяло с български гласове, а оригиналната сценография и режисура донесоха на тетралогията редица престижни награди - на Столичната община, Българското национално радио, наградата „Кристална лира-2013”.
Приказните декори, динамиката на сюжетната линия, сценичните метафори, прекрасните изпълнения на солистите стопяват усещането за дължината на спектаклите. Действието на всяко от представленията, потопено в музиката на Вагнер, създава усещането за холографична картина.

Не са малко световни оперни театри, които са се отказвали по средата от реализирането на тетралогията или са поставяли само отделни нейни части. Успехът на режисьора Пламен Карталов бе високо оценен от Вагнеровото общество, една от най-активните музикални общности в света и е безспорно признание за възможностите и потенциала на българското оперно изкуство.

Знаменателният юбилей, 200 годишнината от рождението на Рихард Вагнер ( 1813-2013 ), е отбелязан у нас с една от най-значимите му и сложни творби. Под палката на известния диригент Ерих Вехтер, ще се даде още веднъж на публиката повод да оцени таланта на големия немски композитор и мащаба на постановката на Софийската опера.

Тази постановка не може да остане ограничена само в рамките на една юбилейна година.

Българските и чуждестранните критици, както и всички Вагнерианци – у нас и в чужбина, дадоха високи оценки за постановката на „Пръстенът на нибелунга”. Габриеле Хелбих, известна ценителка на Вагнер, помества в юлския брой на „Opernglas” за 2013 г. възторжена рецензия за постановката на тетралогията. Хелбих изтъква, че с режисурата на академик Пламен Карталов българската култура се вписва в златните страници на световната култура.

През 2014 г. Софийската опера и балет поема към нов връх в чузикалното наследство на Рихард Вагнер „Тристан и Изолда”.

Летните Вагнерови празници с „Пръстентъ на нибелунга”са на следните дати:

23 юли (сряда) - „Рейнско злато” от 18 ч.
24 юли (четвъртък) - „Валкюра” от 18 ч.
26 юли (събота) – „Зигфрид” от 16 ч.
29 юли (вторник) – „Залезът на боговете” от 18 ч.

 
Ваня Недева

Източник: 
newsart.net